
از مهمترین مزایای گیربکس اتوماتیک این است که دنده ها را به طور خودکار تعویض کرده و وظایف راننده را به خصوص افرادی که عادت به تعویض زیاد دنده ها دارند، کاهش می دهد. در نتیجه لازم هم نیست که راننده در این زمینه مهارت خاص رانندگی داشته باشد و علی الخصوص برای افراد مبتدی بسیار کمک کننده خواهد بود و بی نیاز از دقت بیشتر بر روی زمان مناسب تعویض دنده و …خواهند بود.
2ـ استهلاک کمتر
در سیستم های اتوماتیک، انتقال قدرت متناسب با مقاومت مسیر حرکت، در مواقع لزوم تعویض دنده ها به صورت خودکار انجام می شود. در خودروهایی که دارای گیربکس معمولی هستند، سرعت بیش از حد یا عدم هماهنگی بین سرعت چرخ ها موجب استهلاک سریع خودرو می شود. اما در خودروهای گیربکس اتوماتیک، راننده فقط به پدال ترمز و پدال گاز برای راندن خودرو نیاز دارد که عملا از استهلاک بیهوده خودرو در اثرعدم تعویض به موقع دنده جلوگیری میکند.
3ـ عملکرد عالی در شیبهای جادهای
از دیگر مزایای مهم استفاده از سیستم گیربکس اتوماتیک می توان به عملکرد بسیار خوب رانندگی در شیب های سربالایی و سرپایینی، داخل شهر و جاده ها اشاره کرد. برای مثال در سربالاییها به محض ترمز کردن و ایست کامل خودرو به هیج وقت به عقب حرکت نمیکند و این خود خطرات ناشی از رانندگی را بسیار کاهش میدهد .
4ـ رانندگی راحت و بدون خستگی
استفاده از گیربکس های معمولی هنگام رانندگی نیازمند تعویض دندهها به صورت دستی و به وسیله راننده است که این عمل به خصوص هنگامی که به دفعات زیاد انجام میشود موجب ایجاد حرکات بیشتری در بدن شده و انرژی و به خصوص تمرکز بیشتری را از راننده میگیرد. به این ترتیب هرچه مدت زمان رانندگی با خودروهای گیربکس معمولی بیشتر باشد، به مرور زمان موجب افزایش عوارض گرفتگی عضلات و ماهیچههای پا و ستون فقرات میشود. در حال حاضر با افزایش شدت ترافیک در شهرهای بزرگ، استفاده از خودروهای گیربکس اتوماتیک ضروری شده است و راحتی بیشتری برای راننده فراهم میکند.
معایب گیربکس اتوماتیک مورد مهمی برای بررسی میباشد چرا که گیربکس اتوماتیک نیز مانند هر تکنولوژی دارای نواقص و معایبی است که باید قبل از انتخاب آن حتما از ان مطلع بود تا بتوان آگاهانه و درست و متناسب با نیازهای خود تصمیم درست گرفته شود . در ذیل این مطالب به معایب گیربکس اتوماتیک اشاره خواهیم کرد .
۱- تاخیر در تعویض دنده
یکی از مهمترین دردسرهای دندههای اتوماتیک به ویژه در سفرهای درون شهری، تاخیر در تعویض دنده است. هر چند این زمان بسیار بهبود یافته است ولی در موارد جزیی حتی رانندگان مبتدی نیز آن را حس می کنند. البته این تاخیر زمانی از نظر بیشتر کارشناسان امری طبیعی است، زیرا در گیربکس اتوماتیک، سنسورهای هوشمند وظیفه تشخیص زمان تعویض دنده را برعهده دارند و این کار را هم باید سیستم تنظیم شده روی گیربکس انجام دهد.
۲- عمر کمتر گیربکس اتوماتیک
گیربکس اتوماتیک به دلایلی نسبت به جعبه دنده دستی، بیشتر در معرض خرابی قرار میگیرد. تاخیر در تعویض دنده، ضربههای ناگهانی ناشی از دنده معکوس، تولید گرمی بیشتر در زمان تعویض دنده، از کار افتادن سنسورها، درگیری بیش از حد گیربکس در تغییر سرعت و دلایل فنی دیگر عمر و سلامتی گیربکسهای اتوماتیک را پایین میآورد و احتمال خرابی را بالا میبرد. البته نحوه استفاده مناسب و رسیدگی بیشتر میتواند از سرعت خراب شدن جعبه دنده اتوماتیک خودکار بکاهد.
۳- هزینه بالای تعمیر گیربکس
از دو مشکلی که در بالا به آن اشاره شد تا حدودی می توان به هزینه بالای تعمیر جعبه دنده اتوماتیک پیبرد. البته قیمت بالاتر قطعات موجود در دنده اتواتیک، تعداد کم کارشناسان و متخصصان دنده اتوماتیک در شهرها و در کل کشور، اجرات بالای تعمیر و تعویض دنده اتوماتیک خودرو، استفاده بیش از حد دنده معکوس، تغییر ناگهانی سرعت و ترافیک بیش از حد سبب بالا رفتن هزینههای تعمیر دنده اتوماتیک میشود.
۵- ایراد در خلاص بودن دنده
بهتر از همه، کسانی این ایراد را بهتر متوجه میشوند که در خیابان پرترافیک یا در بزرگراه، اتومبیلشان خراب و خاموش شده و میخواهند خودروی خود را به کنار منتقل کنند. در این هنگام اتومبیلهای بسیاری برایشان بوق میزنند بدون اینکه خبر داشته باشند مشکل از راننده نیست و ایراد مرتبط به گیربکسهای اتوماتیک است. اگر اتومبیل دارای جعبه دنده اتوماتیک را بخواهیم به حالت خلاص ببریم باید ابتدا آن را روشن کنیم تا بتوانیم به حالت (N) یا خلاصی ببریم. هنوز راه حل جامعی برای این مشکل دنده اتوماتیکها ارائه نشده است.
۶- تعوض دنده در دور موتور بالا
یکی از ایرادات جعبه دنده اتوماتیک، تعویض دنده در دور موتور بالاست. ممکن است به دلیل ماندن بیش از حد در ترافیک، تغییر بیش از حد سرعت، مسافرتهای طولانی، عمر گیربکس یا بالا نبودن ساخت با این مشکل روبرو شوید. این ایراد علاوه بر استهلاک جعبه دنده، به موتور نیز فشار میآورد.
۷- مصرف بالای سوخت
گیربکسهای اتوماتیک میتوانند تا ۲۰ درصد افزایش مصرف سوخت را دربر داشته باشند. به دلیل اینه کلاچ همیشه درگیر بوده و دور موتور همیشه در نوسان است که سبب میشود موتور همیشه کار کند. از طرفی به دلیل شتاب پایین، راننده مجبور میشود بیشتر پدال گاز را درگیر کند و بدین صورت مصرف اتومبیل بیشتر میشود. البته در کشور ما نیز تحقیقاتی در سازمان بهینه سازی مصرف سوخت انجام شده که نشان میدهد مصرف گیربکس های اتوماتیک تنها ۰٫۵ تا ۱۶ درصد بیشتر از جعبه دنده های دستی است و گاهی حدود 2 لیتر بیشتر از خودروهای دستی در هر صد کیلومتر میسوزاند.
۱- دنده معکوس
براساس نظر بیشتر رانندگان حرفهای و نیمه حرفهای، تعویض دنده بیشتر به کمتر که به «دنده معکوس» معروف است، بهترین و بیشترین لذتها در هنگام رانندگی پدید میآورد. برخی از دوستداران متعصب دنده دستی در گذشته عدم وجود دنده معکوس را علت مهاجرت نکردن به گیربکس اتوماتیک میدانستند. این ایراد به راحتی در سالهای نه چندان نزدیک توسط شرکتهای خودروسازی برطرف شد. برای رفتن به دنده معکوس در گیربکس اتوماتیک لازم است پدال گاز را تا نهایت جای حرکتش فشار دهید. خواهید دید که گیربکس اتوماتیک به راحتی تغییر دنده بالاتر به پایینتر را به سرعت انجام میدهد و میتوانید Take Off کرده و با شتاب بیشتری به رانندگی بپردازید.
۲- تعویض دستی دندههای سنگین
شرکتهای مختلف خودروسازی حالتهای دندههای سنگین را روی گیربکس تعبیه میکنند تا راننده در مواقع مورد نیاز از آنها استفاده کند. عدد یک و دو یا دو و سه روی دندههای اتوماتیک، نشانگر دندههای مذکور است.
۳- تعویض سریع دنده در سرعت بالا و حرکات مارپیچ
برای به دست آوردن دل عاشقان اتومبیلرانی یا مجانین سرعت، شرکتهای خودروسازی حالت Sport یا ورزشی را با حرف S روی دندههای اتوماتیک مشخص کردهاند تا در جادههای پر پیچ، رانندگان بتوانند با سرعت بالا و بهرهوری بهتر حرکت کنند.
مقاله فوق از سایت https://hadilooautomatic.com اقتباس شده است.